Debat

Brussel kiest: 'Huurprijzen plafonneren werkt niet'

© BRUZZ
03/05/2024

Tot aan de verkiezingen op 9 juni organiseert BRUZZ telkens op donderdag en vrijdag een mini-debat tussen twee Brusselse politici. Vandaag: Nele Vandenbempt (PVDA, tweede plaats Brussels Gewest) en Franc Bogovic (Open VLD, lijstduwer Vlaams parlement) over wat er moet gebeuren op vlak van woonbeleid in Brussel.

Vandaag kan de Brusselaar al een korting van plusminus 25.000 euro krijgen bij de aankoop van een gemiddelde woning van 275.000 euro. Bogovic noemt dat “substantieel” en wil die korting nog optrekken. Voorts hamert hij op een makkelijkere en snellere procedure voor vergunningen en is hij gewonnen voor het Hasseltse model van sociale koopwoningen, waarbij bewoners eigenaar kunnen worden.

Vandenbempt wil eerst en vooral de huurprijzen plafonneren, “reguleren,” noemt zij dat. Dat kan door de referentiehuurprijs bindend te maken. Die wordt vandaag al berekend en houdt rekening met de kwaliteit van de woning.

Het systeem bestaat al in Parijs, maar werkt daar volgens Bogovic niet. Alleen Wenen is misschien een uitzondering omdat een groot deel van die stad in handen is van de overheid. Maar dat vindt Open VLD voor Brussel geen goed idee, omdat particuliere investeerders dan wegblijven en het patrimonium stelselmatig veroudert.

Openbare bank

Vandenbempt ziet wel heil in de overheid als bouwheer, maar ook als regulator van de huur- en koopprijzen door woningen op publieke gronden te laten bouwen. Zij pleit ook voor een openbare bank die eigenaars een renteloze lening toekent voor de renovatie van hun woning, zoals in Duitsland. Zij kunnen de bank nadien terugbetalen omdat hun energiefactuur zal gedaald zijn.

Zoniet vreest Vandenbempt voor verdere speculatie en noemt het voorbeeld van Thurn & Taxis, “waar eerst publieke grond voor een appel en een ei werd verkocht, namelijk 30 miljoen euro, terwijl de particuliere eigenaar daar nu luxeappartementen van een half miljoen euro bouwt, die de gewone Brusselaar niet kan betalen.”

Bogovic wijst op ramingen van 45 à 50 miljard euro om het Brusselse patrimonium te renoveren. "Dat gaat het Brusselse budget ver te boven." Vandenbempt wil dat van haar kant oplossen door meer federaal geld naar het Brussels gewest te sluizen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Nele Vandenbempt , franc bogovic , woonkorting , openbare bank

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni